Какво е Link Building?

Какво е Link Building?

Изграждането на връзки, най-просто казано, е процесът на привличане на други уебсайтове да се свързват обратно към вашия уебсайт. Всички търговци и собственици на бизнес трябва да се интересуват от изграждането на връзки, за да стимулират трафика от препратки и да увеличат авторитета на сайта си.

Защо да създавате връзки?

Алгоритмите на Google са сложни и винаги се развиват, но обратните връзки остават важен фактор за това как всяка търсачка определя кои сайтове се класират по кои ключови думи. Изграждането на линкове е една от многото тактики, използвани в оптимизацията за търсачки (SEO), защото линк билдинга е сигнал за Google, че вашият сайт е качествен ресурс, достоен за цитиране. Следователно, сайтовете с повече препратки са склонни да печелят по-високо класиране. Има обаче правилен и грешен начин за изграждане на връзки към вашия сайт. Ако се грижите за дългосрочната жизнеспособност на вашия сайт и бизнес, трябва да се ангажирате само с естествено изграждане на връзки, което означава, процес на печелене на връзки, вместо да ги купувате или по друг начин да ги постигате чрез манипулативни тактики (понякога известни като black-hat SEO, практика, която може да доведе до забрана на вашия сайт от резултатите от търсенето). Въпреки това, естественото, органично изграждане на връзки е труден, отнемащ време процес. Не всички линкове са създадени еднакви: Връзка от авторитетен уебсайт като Wall Street Journal ще има по-голямо влияние върху вашето класиране в SERP, отколкото връзка от малък или новоизграден уебсайт, но висококачествените връзки са по-трудни за намиране . Това ръководство ще ви научи как да правите качествен линк билдинг, който да подобрява вашето органично класиране, без да нарушавате указанията на Google. Не забравяйте, че изграждането на връзки е наложително за постигане на високо класиране при органично търсене.

Защо Link Building е важно за SEO

Изграждането на връзки е важно, защото е основен фактор за това как Google класира уеб страниците. Google отбелязва, че:
„Като цяло уеб администраторите могат да подобрят ранга на своите сайтове, като увеличат броя на висококачествените сайтове, които свързват към техните страници.“
Представете си, че притежаваме сайт, популяризиращ оборудването за вятърни турбини, които продаваме. Ние се конкурираме с друг производител на оборудване за вятърни турбини. Един от факторите за класиране, които Google ще разгледа при определянето на това как да класира съответните ни страници, е популярността на връзките. Въпреки че горният пример предоставя общо визуално разбиране за това защо линк билдинга е важен, той е много основен. Той пропуска ключови фактори като:
  • Доверието и авторитета на свързващите страници.
  • SEO и оптимизация на съдържанието на съответните сайтове.
  • Текстът на „котва“ на входящите връзки.
За по-задълбочено обяснение как се изчислява PageRank, прочетете тези източници:
  • Оригиналната книга на Google PageRank
  • Задълбочено обсъждане на формулата зад PageRank
  • Страницата в Уикипедия по темата
Най-важната концепция, която трябва да разберете, е, че както казва Google, е по-вероятно съдържанието ви да се класира по-високо за ключови думи, към които сте насочени, ако можете да накарате външни уебсайтове да се свързват към вашите страници.

Прости стратегии за изграждане на връзки: Как да накарате други сайтове да се свързват с вас

Има редица стратегии за линк билдинг, използвани, за да накарате външни уебсайтове да се свързват към вашия:
  • Създаване и популяризиране на съдържание – Създавайте завладяващо, уникално, висококачествено съдържание, което хората естествено ще искат да препратят и да се свържат, и да разкажат на хората за него. Трябва да разпространите информацията, преди да очаквате някой да намери вашето съдържание и да се свърже с него!
  • Отзиви и споменавания – Поставете вашия продукт, услуга или сайт пред влиятелни лица във вашата индустрия, като популярни блогъри или хора с голям брой последователи в социалните медии.
  • Връзки от приятели и партньори – Помолете хората, които познавате, и хората, с които работите, да направят връзка към вашия сайт. Не забравяйте, че уместността има значение; връзките от сайтове, които са в същата обща индустрия или ниша като вашия сайт, ще имат по-голяма стойност от връзките от произволни, несвързани сайтове.
Може да отнеме известно време, за да създадете много връзки, но бъдете търпеливи и не забравяйте, че преките пътища като закупуване на връзки са против насоките на Google и могат да бъдат опустошителни за вашето SEO. Не рискувайте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *