Правила за създаване на заглавие

Замисляли ли сте се каква е причината да попаднете на дадена страница в Интернет? Отговорът най-често е: заглавието. Ето какво прави сполучливото заглавие - привлича вашето внимание и ви подтиква да посетите неговата страница или ако вече сте там да продължите да четете.

С други думи, няма никакво значение колко качествено или забавно е съдържанието, което сте създали. Ако заглавието не успее да свърши работата си, вашата публика никога няма да оцени труда, който сте положили за да подготвите вашата страница.

Често срещани заблуди

Нека преди да се спрем на основните моменти при изготвянето на ефективно заглавие, насочим вниманието ви към по-често срещаните заблуди относно правилното озаглавяване на материалите:

“Заглавието трябва да обобщава съдържанието”

Не се опитвайте да преразкаже страницата си в едно изречение и да наречете това "заглавие". Така създадените заглавия ще бъдат много скучни и отегчителни. Вместо това се постарайте да подберете най-интересната или изненадваща идея и нека тя ви послужи за основа на вашето заглавие.

“Щом веднъж привлека вниманието на читателя мога да кажа каквото си искам!”

Също лоша идея. Типично за заглавията в българските вестници! Накрая се оказва като в анекдота, че "не били компютри, а компоти и не ги изнасяме, а ни ги връщат". Така няма да привлечете трафик за дълго време, а също и постоянни клиенти, посетители, читатели и т.н.

Заглавието трябва да съвпада със съдържанието на страницата ви. То би могло да бъде интригуващо, изненадващо или дори шокиращо, но трябва да служи като въведение към текста на страницата.

“Размерът е без значение. Заглавието може да е толкова дълго, колкото си искам!”

Ако вашето топ заглавие обхваща три или повече реда, дължината ще намали неговото въздействие. А на вас ви трябва страхотно заглавие, което да разтърси читателите и да грабне вниманието им. Три-четири реда текст отнема на аудиторията известно време за да осмисли написаното, а това си е цяла вечност в нашето забързано ежедневие.

Друга причина да се придържате към кратките заглавия е, че те могат да попаднат в Tweeter (там публикациите са до 140 символа) или като "тема" в някой email (темите над 7 думи понякога се орязват от някои пощенски сървъри). А нали е по-добре заинтересованите да видят цялото ви заглавие?

Насочете се към проблемите или ползите

Когато пишете заглавие за страница на ваш продукт вие искате да засегнете същината на проблема, чиито разрешение клиентите ви се надяват да открият при вас или пък да ги убедите в ползите, които ще получат от закупуването на продукта ви. За да постигнете това, обаче е необходимо да знаете отлично кои са вашите клиенти и защо намират вашия продукт за ценен.

Когато откриете проблем №1, който вашия продукт е в състояние да разреши, веднага го запишете в заглавието. Това има изключителна сила защото вниманието на потенциалните ви клиенти ще се прикове веднага щом попадне на вашата страница или сайт.

Като разкривате главния проблем на целевата аудитория във вашето заглавие вие показвате, че сте наясно как се чувстват. Това предполага, че вие имате решение на техните затруднения и ще могат да го открият ако продължат да четат.

Закачайте се с вашите читатели

Опознавайки аудиторията си задълбочено, на почти междуличностно равнище, ще можете да създавате високоефективни заглавия. Помислете за това как общувате с най-добрия си приятел, брат или сестра. Познавате ги толкова добре, че знаете как точно да предизвикате силна емоционална реакция. Може да привлечете вниманието им с нещо изненадващо или почти шокиращо. Отъждествявайте се с техните наболели проблеми, така че да се интересуват от това, което имате да кажете. Номера е в това да не получават това каквото искат докато не се преместят от заглавието и не прочетат статията ви.

Никога не давайте решението на техните затруднения или отговора на въпросите им в заглавието си! Само загатнете, че имате нужното решение като посочите проблема. Това ще даде стимул на читателя да прочете подзаглавието, после първия абзац, а след това и целия материал.

 

Съвети за създаване на заглавие

Ето няколко съвета, които може да се каже, че действат при създаването на заглавия за целева страница:

Ясна йерархия

Първото заглавие трябва да има значително по-голям шрифт от текста след него. Стремете се разликата да е повече от един и половина пъти. Това приковава първо вниманието на читателя и той асимилира написаното там преди всичко друго на страницата.

Контраст

Използвайте силно контрастни на фона цветове за заглавието си. Този подход също помага за привличане на вниманието на аудиторията. Стремете се текста около заглавието да е смален за да открои топ заглавието още повече. За подзаглавията използвайте по-дребен шрифт и по-слабо контрастни цветове.

Използвайте празни пространства

Празните пространства около заглавието също му придават значимост. Струпаните заедно множество елементи се съревновават за вниманието на читателя. Той не може да се съсредоточи върху всички и така намалява тяхното въздействие. Топ заглавието е такъв елемент. Когато го отделите от "пълнежа" и му осигурите нужното пространство, то ще може да "диша" и ще доминира.