Предубеденият подход към уеб дизайна и разработващите уеб сайтове може да се отрази негативно върху крайния резултат при изработката на вашия сайт

Вярно, че предразсъдъците предлагат готови решения. Генерализирайки човек си "облекчава" живота защото не му се налага да мисли. Този подход дава лесни решения, но обикновено те не са най-добрите. Обществото е направило най-доброто на което е способно за да лепне етикет и на работещите в областта на изработване на сайтове.

Ще се опитаме да насочим вниманието ви към някои битуващи твърдения свързани с уеб разработчиците и уеб дизайнерите. Например, хората често мислят за тях като за шантави програмисти, които работят в самота до малките часове на сутринта. Има уеб дизайнери и разработчици, които са с технически наклонности и много работят по проекти, които изискват дълги часа. Въпреки това, не всеки уеб дизайнер и разработчик е женен за компютъра си и няма социален живот.

Неоснователната предубеденост може да навреди изключително на бизнес отношенията между клиент и уеб дизайнер или уеб разработчик, а оттам и на резултатите от взаимната работа.

Принадлежността на уеб разработчика към определена група хора подсказва неспособността му да постигне качествен резултат

Тук ще обърнем внимание на разделенията по:

Факт е, че от зората на човечеството хората имат по-"специално" отношение към различните от тях. Това, както се вижда от историята е донесло както негативи така и позитиви. Днес въпреки идеите за глобализация и приобщаване, съществуват редица предразсъдъци към "различните". Не прави изключение и отношението към хората изработващи сайтове.

Уеб дизайнерът и уеб разработчикът работят основно с ума си. А никой още не е успял да докаже, че изброените по-горе признаци оказват еднотипно и негативно влияние върху качеството на работа на мозъците на всички членове от изброените общности.

Никой не избира в какво семейство на се роди, как да изглежда когато се роди, какъв да е неговия пол. Въпреки, че някои културни и социални фактори влияят на формирането на личността, не може да сте 100% сигурни, че хората които си приличат по един или няколко признака са еднакви.

Например, множеството измамнически email писма (каквито навярно и вие сте получавали), които заливат целия свят са предимно с произход от Африка и Азия. Това означава ли, че всеки африканец или азиатец е измамник?

Какво ще кажете за твърдението, че жените са справят по-зле от мъжете с техническите средства и в частност с компютрите и всичко свързано с тях? Вероятно за повечето жени това е вярно, но това означава ли, че всички жени са на "вие" с компютърните технологии?

Природата на жените предполага те да бъдат по-добри от мъжете в областта на уеб дизайна, докато мъжете от своя страна се смята, че превъзхождат жените като уеб разработчици. Всъщност има отлични уеб дизайнери-мъже, както и страхотни уеб разработчици-жени, които са сред най-успешните в индустрията.

Уеб дизайнерите и уеб разработчиците на свободна практика са по-неквалифицирани от работещите в големи компании

Този стереотип предполага, че всички класни уеб разработчици и дизайнери са наети от големи компании. В действителност много от разработчиците и дизайнерите на свободна практика са толкова талантливи, а дори и повече, отколкото наети своите колеги.

Много клиенти са имали лош опит със свободно практикуващите програмисти и дизайнери. Но трябва да се отбележи, че много фирми също са имали проблеми при работа с големите компании за уеб дизайн. Дали дизайнерът или разработчикът е на свободна практика, не влияе върху качеството на тяхната изработка.

По-възрастният разработчик и уеб дизайнер са по-неспособни от младите професионалисти.

Много хора смятат, че по-възрастните не са в състояние да се възползва от модерните технологии и да научат нови езици за програмиране. Поради това не могат да следват последните тенденции в уеб дизайна и разработването на сайтове.

Всъщност е точно обратното. Много уеб дизайнери и разработчици се занимават с тази дейност още от зората на интернет и знаят много добре как стоят нещата и накъде отиват. Тези разработчици очевидно са по-опитни и квалифицирани от младите, който току-що са завършили или работят отскоро.

Възрастта не трябва да се използва като начин да се определи дали един уеб дизайнер или разработчик ще постигне добър резултат. Има клиенти, които очакват, че много младите дизайнери ще направят голяма отстъпка от цената или дори ще работят безплатно поради тяхната неопитност. Но в крайна сметка цената се определя от работата, която предстои да се извърши и качествата на професионалиста, а не от възрастта му.

Уеб дизайнерите и уеб разработчиците са небрежни към външния си вид

Тази представа може и да е вярна донякъде за някои представители на тази общност, но това не означава, че е валидно за всички. А и това ли е по-важно или резултата от тяхната работа?

Обикновено представите за хората от този бранш е, че са "изпити" бледи типове носещи тесни дънки, а косата им някога може и да е била прическа, но не и сега. Те прекарват безсънни нощи наливайки се с кафе, затъкнали са ушите си със слушалки и са заболи кървясъли очи в любимия си APPLE.

Всъщност способностите за програмиране нямат нищо общо с пола, прическата, поддържане на външността, теглото. Изработването на сайтове, въпреки, че за повечето дизайнери е страст, е работа като всяка друга и хората, които я работят са хора като всички други - със своите достойнства и слаби страни.

Скъпото не може да бъде некачествено

С идването на "демокрацията" у нас все по-убедително се наложи стереотипа, че скъпото винаги е по-добро от евтиното. Възползвайки се от това правило някои търговци си позволяват да надуват цените на техните продукти и услуги за да подведат по Байганьовски потенциалните си клиенти, без да предлагат съответното качество. Бизнесът с разработване на уеб сайтове на прави изключение.

Понякога клиента разбира, че е подведен по този нечестен начин когато вече е твърде късно, а чисто юридически може да се окаже, че догореното е изпълнено коректно, въпреки, че клиента е имал други очаквания за крайния резултат.

Битува нагласата, че колкото повече една една организация плаща за своя уеб сайт, толкова по-добър ще е резултата. Навярно ще се съгласите, че много скъпата работа също може да е некачествена. В същото време може да се натъкнете на уеб дизайнер, който за съвсем обичайна цена ще изработи сайт-трепач.

Цената определена от даден уеб дизайнер в най-общия случай трудно може да подскаже какво ще е качеството на крайния продукт. Най-добрият начин да се прецени качеството на работата на един уеб разработчик или дизайнер е да се види и да се провери работа му по вече осъществени проекти. Ако уеб дизайнерът е имал качествено изработени сайтове в миналото, то най-вероятно и сега ще произведе качествен сайт за вас, независимо от цената, която ви обяви.

Както и в много други области, така и при изработването на сайтове комбинациите на евтино, бързо и качествено са следните: