Изработване на сайт и отношение с клиентите - как да са доволни и двете страни.

Част от работата на уеб дизайнерите е общуването с клиенти. Добрият професионалист ще предложи вариант, който най-точно да удовлетвори нуждите на своя клиент. Някои клиенти подхождат към разработчиците на техния сайт не като към партньори, като смятат, че ще могат да извлекат едностранна изгода. Здравият разум подсказва, че ако уеб дизайнерът се почувства ощетен по някакъв начин, това ще се отрази върху сайта на клиента-тарикат. В крайна сметка печеливша страна няма да има, а това не е от полза за никого!

Някои трикове, които клиентите често се опитват да прилагат на своите уеб дизайнери и разработчици.

Уеб дизайнерите и уеб разработчиците са хора, работещи с главите си, затова за тях е много лесно да се ориентират кога някой се опитва да ги "изработи". Част от клиентите-тарикати не осъзнават това, а други - "просто са длъжни да се пробват". Обикновено се разиграват един или повече от следните варианти:

Насаждане на страх.

Тази техника за манипулиране се използва от незапомнени времена и до такава степен е залегнала в нашето ежедневие, че просто извира отвсякъде. Политиците я използват за да ни покажат колко страшно и тежко бихме живели без тях и как те разрешават нашите проблеми.

Същата техника прилагат и родителите спрямо своите деца, като плашат малките за да могат да упражняват контрол върху тях.

Когато човек е уплашен, способността му да мисли логично се изпарява и така става по-податлив на външно въздействие и манипулация. В държавите с диктаторски режими цари страх и хората се управляват лесно.

Ето един пример за използване на такава техника за манипулация от страна на клиентът в сферата на уеб дизайна:

"Управителният съвет на нашата фирма реши на намали разходите, в това число и разходите за поддръжка на нашия сайт с 20%. Зная, че с вас работим от години и че се справяте отлично, затова се надявам да продължим нашето сътрудничество. Моля да преразгледате вашата ценова политика спрямо нас и да ни изпратите оферта с редуцирана цена, защото в противен случай ще сме принудени да се обърнем към услугите на друга организация за поддръжката на нашия уеб сайт."

Използване позиция на силата.

Този тип манипулация се използва преимуществено от полицаи, политици, лекари, ръководители на фирми. Смисъла на техниката се изразява в това, че манипулаторът се използува и изтъква своето превъзхождащо положение за да упражни въздействие. Познат ли ви е израза: "Ти, знаеш ли кой съм аз, бе?!"?

Ето ви и пример за опит да се въздейства чрез такъв прийом:

"Ежемесечно плащам десетки хиляди на уеб разработчици и всеки от тях получава заплатата, която предлагам и на теб. Ако откажеш предложението, което ти правя сега, бъди сигурен, че ще изпуснеш работа, която ще те храни дълго време."

Насаждане на чувство за вина.

При тази техника манипулатора се опитва да убеди другата страна, че има вина за дадено действие, като за доказателство използва съвсем малка част от фактите. Ако манипулираният се признае за виновен, то в знак на извинение ще бъде склонен да направи някои отстъпки.

Пример за подобна ситуация:

Уеб дизайнер на свободна практика се е договорил със свой клиент, който бърза до началото на следващия работен ден да представи новия изглед на сайта. След безспирен труд до 4:30 ч. сутринта, уеб дизайнерът изпраща новите шаблони на своя клиент по email-а. В 9:30 ч. продължителен телефонен звън събужда уеб дизайнера.

Клиентът: "Не одобрявам, че вместо да работите по моя спешен проект вие купонясвате по цели нощи!"

Уеб дизайнерът: "Извинете, но не ви разбирам. През нощта работех по вашия сайт. Веднага щом свърших ви изпратих готовите материали - както сме се разбрали преди началото на работния ден."

Клиентът: "Смятам, че не е професионално от ваша страна да се забавлявате посред нощ и в 4:30 да ми пращате email. Вместо това трябваше да се наспите за да сте свеж и да работите качествено по сайта!"

Уеб дизайнерът: "Как очаквате да спя през нощта след като разполагам с по-малко от 22 часа да направя нещо което обичайно се прави за 18 - 20 часа?"

Клиентът: "Момче, недей да ме баламосваш с изчисления!"

Непостижимо първо желание

И тази тактика не е приоритет само на специалистите. Манипулаторът в първия момент иска от ответната страна нещо, което е неизпълнимо или е сигурно, че ще бъде отхвърлено. След това манипулаторът анонсира своето истинско желание, което е далеч по-лесно за изпълнение. Тази техника се базира на психологичния принцип, че хората не обичат да изразяват несъгласие няколко пъти последователно.

Например: Клиент иска изработка на уеб сайт в рамките на 2-3 седмици. При срещата си с уеб дизайнер той заявява: "Очаквам, че ще можете да подготвите за публикуване сайта до края на работната седмица".

Отговор: "Съжалявам, че ще ви разочаровам, но за такъв кратък срок е абсолютно невъзможно да се подготви сайт от този вид."

Тогава клиентът казва: "Щом така смятате... Какво ще кажете за края на следващата седмица тогава?"

Уеб дизайнерът: "Това вече е реалистичен срок, с който смятам, че ще се справя."

Постъпателна манипулация.

Това е любимата техника на децата. С нейна помощ те манипулират своите родители, а понякога и други възрастни. Изразява се в постепенното заявяване първо на по-малки или по-лесни за изпълнение желания, а след тяхното удовлетворяване се умолява за нещо по-голямо.

Пример:

Клиентът:: "Бихте ли могли да ми представите снимките за началната страница на сайта?"

Уеб дизайнерът: "Секунда... Ето ги."

Клиентът: "Чудесно! А ще може ли да ми покажете и шаблона за страниците?"

Уеб дизайнерът: "Разбира се!"

Употреба на погрешни твърдения.

Това е много широко използвана стратегия. Съзнателно или не Вероятно всеки я е използвал поне веднъж. Тя е сред любимите техники на родителите за въздействие спрямо техните деца. Тук идеята е в това да се изложи погрешно твърдение, което да се представи за истина и това да послужи като доказателство за убеждаване на опонента.

Пример: "Господа, както знаете, свободно практикуващите не са толкова качествени специалисти, колкото работещите в големи фирми. Затова предлагам да намалим хонорара на момчето, което се занимава с оптимизацията на нашия сайт."

Насочване към нужното заключение

Тази стратегия се заключава в подаване на част от цялата информация. Само толкова, колкото е нужно за доказване на желаната теза.

Пример: "Можете ли да се справите с тази задача за една седмица? Не можете?! Всички разработчици, с които съм работил досега са се справяли. Явно не сте такъв професионалист за какъвто се представяте!"

Раздвоено внимание

Това е друга широко използвана форма на манипулация. При нея се издебва момент, в който вниманието на "жертвата" е насочено към нещо. Тогава е най-подходящият момент да се отправи искане. Тази техника често се практикува от съпругите да поискат нещо от мъжете си точно когато гледат любимия отбор по телевизията.

Клиентът: "До петък вечерта трябва да сте предали вашия проект."

Уеб дизайнерът: "В момента съм зарит с работа, но обещавам да спазя срока."

Клиентът: "А, може ли да ми направите една малка услуга, за утре след обед?"

Уеб дизайнерът: "Човече, много съм зает в момента."

Клиентът:". Това е една малка задача, която няма да отнеме много време."

Уеб дизайнерът: "Добре, ще се заема. Изпратете ми я."

И Клиентът изпраща една "малка" задача, която се състои от четири части и ще отнеме най-малко една седмица, за да се изпълни..

Смяна на темата

Такава манипулация е на лице когато едната страна взема аванс чрез бърза смяна на предмета на разговора с тема, която е едва забележимо свързана с първоначалната. Ефикасността на тази техника е директно свързана със скоростта, с която манипулаторът сменя темите.

Пример: "Г-н Х, с когото работим от дълго време, винаги е успявал на спазва зададените срокове, независимо от сложността на поставените задачи. Затова ние го ценим изключително като наш сътрудник. Между другото ще можете ли да приключите вашия проект за идната сряда?"

Поглед през розови очила

Тази техника за въздействие се основава на това да се представи реалността по-приятна отколкото е в действителност. Не мислете че за това е виновна наивността на манипулатора.

Пример: "Тази задача не се отличава с нищо особено като трудност. Дори е по-лесна от повечето проекти, по които сме работили." След получаването на заданието уеб разработчикът разбира, че нещата са по-различни в действителност и ще трябва да работи повече време по проекта, отколкото се е надявал.

 

За съжаление доста клиенти смятат, че свободно практикуващите уеб разработчици и дизайнери са по-лесни за манипулиране от работещите в големи фирми и се опитват да извлекат предимство от това. Този подход определено се отразява на отношенията между двете страни и не подобрява крайния резултат.

Още Нютон е открил, че на всяко действие има равно по сила и обратно по посока противодействие. В случая едно от основните и най-силни противодействия на опитите за манипулация е да заявите на другата страна, че ви е ясно, че се опитват да ви манипулират и да цитирате името на техниката, която използват спрямо вас.