Как да увеличим приходите си чрез email маркетинг

Вашите бъдещи клиенти едва ли ще посетят офиса ви или ще звъннат по телефона в минутата на регистриране на вашия бизнес. Налага се да измислите как да кажете на хората за дейността, която предлагате. Трябва да е сигурно, че начина по който това ще стане ще ви струва по-малко от приходите, които ще ви донесе разгласяването на вашата дейност между хората. Изпращането на е-mail е може би ценово най-ефективния метод за комуникация, но ако се използва само защото е евтин може да се окаже, че приходите ви от такъв вид кампания са по-малки от разходите ви. Как да направим ефективна e-mail кампанията си?

Увеличаване на приходите чрез постоянните клиенти

Без да сте в бизнеса от дълго ще забележите, че постоянните клиенти са важни за вас. Изпращайки им периодично електронни бюлетини с ценна за тях информация може да увеличи доверието, продажбите и даже броя на клиентите ви. Постоянните ви клиенти не само са по-достъпни от потенциалните, но са и по-доходоносни. За разлика от потенциалните клиенти тези, които са запознати с бизнеса ви не се нуждаят от обяснения какви са вашите достойнства.

Изпращането на многократни съобщения увеличава прихода

Комуникацията с потенциалните клиенти винаги е игра на цифри защото дори и най-перспективните клиенти не са готови да направят поръчка веднага щом влезете в контакт с тях. Успешно доставените маркетингови съобщения обикновено достигат до следните три групи хора:

Дали има начин да се превърнат заинтересованите потенциални клиенти в купувачи? Да. Един от приоритетите на e-mail маркетинга е изпращане на поредица от съобщения на тези хора, с които да им напомняте, че благодарение на вас могат да разрешат даден свой проблем. А прилагайки същата стратегия към категорията на непосредствените купувачи можете да ги превърнете в постоянни клиенти.

Изпращането на неправилно съобщение с неправилна честота има вероятност да отблъсне вашата аудитория. Когато разпращате вашата поредица от съобщения обърнете внимание на следните маркетингови принципи:

Пестене на време чрез e-mail съобщения

Още една причина да използвате e-mail маркетинг за увеличаване на приходите е, че това пести време. Дали ще разпратите месечен бюлетин до 10 или 100 или 1000 или дори 10000 души на вас ще ви отнеме едно и също време. Само си представете колко време ще ви отнеме да изпратите на 1000 потенциални клиента вашия бюлетин по пощата (а колко ще струва няма да обсъждаме в момента). Ами ако трябва да се свържете с 1000 потенциални клиента по телефона? И това се повтаря всеки месец!

Намаляване на разходите

Последователното изпращане на съобщения ще увеличи шанса ви да изкарате повече пари с течение на времето, но само ако те ви струват по-малко отколкото парите, които ще генерират. Пред вас стои предизвикателството да измислите как да организирате e-mail кампания без да похарчите твърде много пари. В действителност някои от съобщенията увеличават разходите за спечелването на нов клиент, докато други ги намаляват. Да похарчите повече пари за поредица от съобщения с цел да намалите разходите си може да звучи противоестествено, но придържайки се към основната цел е важно за вас да направите добър разчет на маркетинговите разходи.

Създайте си правилна представа за вашите разходи

Често собственикът на малък бизнес е много лесно да се фокусира върху намаляването на разходите вместо да обърне внимание, че всеки похарчен лев може да му донесе повече от лев. Ако допуснем, че сте собственик на бижутерски магазин и поставите над бижутата електрически крушки, които консумират доста ток вие ще увеличите разходите си, но светлината от тези лампи ще придаде примамлив блясък на вашата стока и ще увеличи продажбите. Това ще доведе до нарастване на вашите приходи. В резултат се оказва, че увеличаването на разходите с 1 лев води до нарастване на приходите ви с 2 лева. Така благодарение на поставянето на електрическите лампи вие ще печелите 1 лев за всеки похарчен за ток лев.

Превърнете e-mail маркетинга във ваш приятел. Това ще ви даде чудесна възможност да популяризирате вашата дейност и да получите висока възвращаемост на вложените средства.