Добрият уеб сайт се нуждае от добър хостинг

изработка и хостинг на сайт

 

Може да имате перфектен дизайн за уеб сайта си. Възможно е той да е оптимизиран за търсачките по най-добрия начин. Но какво ще стане ако не използвате добра хостинг услуга? Вероятно ще се получи нещо като да направите компот от най-прекрасните плодове с най-бистрата изворна вода, но да не сложите захар.

Смятате ли, че ще имате успех в итнернет ако вашият сайт е перманентно недостъпен, връзката към него е изключително бавна или записаните на сървъра файлове и базата ви данни изчезват частично или напълно? Навярно ще се съгласите, че си струва да направите правилния избор на хостинг още в началото, така че да избегнете възникването на усложнения.

Ясно е, че не създавате уеб сайт с мисълта, че нещо ще се скапе. Такива неща обаче се случват ежедневна и на много хора. Предимно на тези, който не са взели мерки да предотвратят или намалят вероятността за възникване на непредвидени събития. Колкото и да са напреднали технологиите проблеми с хората и техниката все още възникват. Просто е невероятно колко хостинг компании смятат, че клиентите им са безкрайно много и си позволяват компромис с качеството на предлаганите услуги. Преди да се регистрирате към хост услуга е важно да се обърне внимание върху това как се обслужват клиентите и какви са техническите възможности за помощ на потребителите. Вие се нуждаете от реални хора, които могат да отстранят проблемите ви възможно най-бързо.

Ето на какво да обърнете внимание за да намалите вероятността за възникване на проблеми с вашия хостинг, а ако все пак възникнат да бъдат отстранени бързо. Повечето хостинг компании предлагат така наречените email tickets. Това е вашата връзка с поддържащия персонал при възникване на проблем. Тази функция е полезна, но изисква вие да опишете какво е естеството на проблема и на практика означава че ще общувате чрез електронна поща. Понякога за притежателите на уеб сайтове е трудно да направят това поради различни причини. Може да последва дълга кореспонденция с техническия състав на хостинг доставчика преди да се изясни какво точно се е случило. При тази организация за връзка с клиентите неизбежно реакцията се забавя и в повечето случаи това води до намаляване на печалбата от вашия сайт. Поинтересувайте се какъв е хардуера на вашия потенциален хостинг доставчик. Проверете каква е степента на защита на данните в техните сървъри (хакерски атаки, честота на backup и др.). Намерете информация относно професионалния опит на техническия персонал и служителите отговорни за софтуерната поддръжка на сървърите. Направете справка какво е тяхното време за реакция, и какви са най-честите проблеми, с които се сблъскват.

Както виждате не само цената е важен фактор при избора на хостинг компания. Нещо повече, цената не винаги означава (особено в България) показател, по който да съдите за изброените по- горе фактори. Вместо да проучвате цените на предлагащите хостинг проверете каква е тяхната стойност! Намерете отзиви от клиенти на хостинг компании, влезте във форуми. Запознайте се с отношението на доставчиците към техните клиенти и какви ангажименти за поддръжка поемат и изпълняват. Има и такива хостинг компании, които очакват вашето обаждане по телефона или включване в чат канала по всяко време на денонощието. Ще комуникирате с реални хора, а не с телефонен секретар или друг вид автомат. Ще реагират бързо, ще открият вашия проблем и ще го отстранят своевременно. Просто ги потърсете!