Круиз контрол на автомобили ICC
Круиз контрол на автомобили ICC, полезна информация от нашите експерти и съвети за използване на пътна помощ при необходимост по време на пътуване.

Круиз контрол на автомобили ICC - Intelligent cruise control system

Под понятието "cruise control" се разбира система за поддържане на скоростта. Водачът задава желаната скорост и управлението на автомобила от водача в нормални условия се свежда до въртене на волана. "Подаването на газ", управлението на скоростите, включването и изключването на спирачките се извършва без негово участие. Тези функции са възложени на компютърно управлявани дроселни клапи, механизми на предавателната система и спирачките. Намесата на водача е необходима само при ненормални обстоятелства, такива като остри завои, движение на животни по пътя. Системата има възможност, на базата на формираната в самия автомобил информация, както и на тази, получената чрез телекомуникационни средства, да съветва водача за това, каква максимална скорост е безопасно да бъде установена. Системи от този тип са много полезни при дълги, рутинни пътувания, особено с товарни автомобили. Те често се сравняват със самолетния автопилот.

       Избягване на страничните удари

Основна предпоставка за избягване на странични удари е автомобилът да се движи в лентата си. Най-общият подход за ориентиране по отношение на пътното платно е с видеокамера, която следи надлъжната маркировка или края на платното. В това решение лесно се виждат трудностите и ограниченията. Те са свързани с недостатъчната видимост на насочените напред камери. Както и отсъствието на маркировка в определени участъци или пък лошото състояние на маркировката. Единствената възможност за подобряване на ориентацията в автономни условия е използването на GPS приемник. Който трябва да бъде от много висок клас в диференциален режим и подробна цифрова карта. Значително по-добра възможност за поддържане на лентата дават неавтономните системи. При които в пътното платно е монтиран излъчващ проводник. Той се следи от подходящ приемник в автомобила. Системата наподобява автоматичната локомотивна сигнализация на влаковете. Непрекъснатият (и непрекъснато захранван с подходящ сигнал) шлейф може да се избегне, ако вместо него по средата на лентата в пътната настилка се поставят магнитни пирони. Тяхното поле се чете от автомобилен приемник, като по този начин се следи лентата. Възможността магнитните пирони да се монтират по двата възможни начина (става дума за полюсите N и S на постоянните магнити) позволява чрез тях в автомобила да се пренася допълнителна информация, свързана със специфични особености на пътя (наклони, завои и др.). За реализирането на страничен контрол, освен информация е необходим и подходящ изпълнителен механизъм, който да задвижва волана при завой. Този механизъм е твърде деликатен, защото от една страна трябва да осигурява достатъчен двигателен момент върху волана за да следи лентата, а от друга – не трябва да е сериозна пречка за возача, ако той реши да се намеси в управлението и поеме волана.

      Automated Highway System

Системите за надлъжен и страничен контрол и управление непрекъснато се развиват и се очаква до десетина години да доведат до AHS (Automated Highway System), което се определя като шофиране без ръце и крака. Описаните по-горе системи за надлъжен и страничен контрол са базирани на абсолютното и относително ориентиране на автомобилите в пътното платно. Тези възможности могат да бъдат полезни и в някой от специалните превозни средства, като снегорини, почистващи машини, трактори, танкове и др. Още полезна и интересна информация може да намерите в нашата категория ПОЛЕЗНО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *